ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XVII Diumenge de durant l’any

18 julio 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XVII Diumenge de durant l’any Cicle C (Lc 12,13-21)

 

 

PREGÀRIA

 

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 12,13-21)

En aquell temps, un de la gent digué a Jesús: «Mestre, convenceu el meu germà que es parteixi amb mi l’herència.» Jesús li contestà: «Bon home, qui m’ha encomanat a mi que fes de jutge o de mediador entre vosaltres?» Llavors digué a tothom: «Vigileu! Guardeu-vos de tota ambició de posseir riqueses, perquè ni que algú tingués diners de sobres, els seus béns no li podrien assegurar la vida.»

I els ho explicà amb una paràbola: «Un home ric va treure de les seves terres unes collites tan abundants que no tenia on guardar-les. Tot rumiant es va dir: ja sé què faré: tiraré a terra els meus graners, en construiré de més grans, hi guardaré tot el meu gra i les altres mercaderies meves i em diré a mi mateix: “Tens reserves per a molts anys: reposa, menja, beu, diverteix-te.” Però Déu li digué: “Vas errat! Aquesta mateixa nit et reclamen el deute de la teva vida i tot això que volies guardar-te, de qui serà? Així passa amb tothom qui reuneix tresors per a ell mateix i no es fa ric als ulls de Déu”.»

Comentaris:

El punt de partida de la paràbola de Jesús és un problema d’herència. Segons les tradicions jurídiques jueves, el fill més gran d’una família de dos germans rebia els dos terços de les possessions paternes. L’home que interpel·la a Jesús, donant-li el títol de mestre propi dels experts de la llei, és probablement el germà més jove que no ha hagut de rebre res de l’herència. Jesús refusa, no obstant això, donar una sentència sobre el cas, expressant que el desig avariciós de diners els amenaça a tots dos. El terme avarícia es refereix a l’aspiració a voler tenir més. Un desig incontenible de diners que no troba on satisfer-se. Per a l’evangeli de Lluc aquest desig és una altra cara de la idolatria, que no fa la vida més segura ni satisfà les aspiracions profundes, ni porta a l’autèntica maduresa existencial de la persona. Per a il·lustrar aquest punt narra l’evangeli la paràbola. Per a Jesús els diners i les possessions no són la veritable vida de l’home. Però moltes vegades som com el ric de la paràbola que no s’enriqueix davant Déu i posa la seva confiança en els béns i collites. Aquest home, és anomenat insensat, com aquell que segons l’Antic Testament nega en la pràctica a Déu i al proïsme (Sal 13 1), tan absorbit estava en les seves possessions. En les paraules de Jesús, que venen a continuació, s’explica en què consisteix la veritable riquesa.

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“El Déu de la vida se’ns acosta en Jesús de Natzaret per a ensenyar-nos el valor suprem: La vida és Déu, amor, do, gratuïtat…”

“Déu se’ns lliura en aquells valors que no podem adquirir amb diners, només amb amor.”

  • “Tu ets la Veritat”
  • “Tu ets el Camí”
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Que no ambicioni, Pare més que a tu i el que tu penses donar-me,

que serà sempre millor que el que posseeixo i anhelo.

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS