ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – V DIUMENGE DE QUARESMA

28 marzo 2022

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

V DIUMENGE DE QUARESMA Cicle C (Jn 8,1-11)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

  1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Jn 8,1-11)

En aquell temps, Jesús se n’anà a la muntanya de les Oliveres i l’endemà de bon matí es presentà de nou al temple. Tothom acudia al seu entorn, i ell, assegut, els ensenyava. Els mestres de la Llei i els fariseus li portaren una dona que havia estat sorpresa cometent adulteri. La posaren al mig i li digueren: «Mestre, aquesta dona ha estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. Moisès en la Llei ens ordenà d’apedregar-les, aquestes dones. I vós, què hi dieu?» Li feien aquesta pregunta insidiosament, buscant un pretext per acusar-lo. Però Jesús s’ajupí i s’entretenia dibuixant a terra amb el dit. Ells continuaren insistint amb la seva pregunta. Llavors Jesús alçà el cap i els digué: «Aquell de vosaltres que no tingui cap pecat que comenci a tirar pedres.» Després s’ajupí i continuà dibuixant a terra. Ells, quan van sentir això, s’anaren retirant l’un darrere l’altre, començant pels més vells. Jesús es quedà sol, i la dona era allà al mig. Jesús alçà el cap i digué a la dona: «On són? Ningú no t’ha condemnat?» Ella contestà: «Ningú, Senyor.» Jesús digué: «Tampoc jo et condemno. Vés-te’n, i d’ara endavant no pequis més.»

Comentaris:

Avui l’evangeli ens ajuda a meditar sobre la trobada de Jesús amb la dona que volien lapidar. Per la seva predicació i per la seva manera d’actuar, Jesús incomodava a les autoritats religioses. Per això, les autoritats utilitzaven tots els mitjans possibles per a acusar-ho i eliminar-ho.

Li porten davant a una dona sorpresa en flagrant adulteri. Sota l’aparença de fidelitat a la llei, utilitzen a la dona per a esgrimir arguments en contra de Jesús.

El diàleg final entre la dona i Jesús és una bonica escena de la vida de Jesús: Déu condemna el pecat, però sempre salva al pecador, a la persona. Mostra tot el seu afecte i comprensió a la dona i la perdona: “Tampoc jo et condemno”. Però es mostra intransigent amb el pecat: “d’ara endavant no pequis més”.

Jesús no permet que algú utilitzi la llei de Déu per a condemnar al germà o a la germana, quan tots són pecadors. Aquest episodi, millor que qualsevol altre ensenyament, revela que Jesús és la llum que fa aparèixer la veritat. El fa aparèixer el que existeix d’amagat en les persones, en el més íntim de cadascun de nosaltres. A la llum de la seva paraula, els que semblaven els defensors de la llei, es revelen plens de pecat i ells mateixos ho reconeixen, perquè es van començant pels més vells. I la dona, considerada culpable i mereixedora de pena de mort, està dreta davant de Jesús, absolta, redimida i dignificada

  1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

«Abandona aquest camí de tristesa, de sofriment”. Agafa aquest altre de l’alegria, il·lusió i pau que només trobaràs a la casa del teu Pare Déu.

 «El creient descobreix en l’actitud de Jesús el rostre veritable de Déu i escolta un missatge de salvació”

  • » Perdona’m «
  • » Tu em salves «
  1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Per què temo tant a conèixer els meus pecats

o que siguin coneguts pels altres, si només així,

tu, el meu Senyor, faràs publica tu misericòrdia?

  1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

  1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

  1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font (comentari i suggeriments:  Editorial ccs