ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – XXV DIUMENGE DE DURANT L’ANY

18 septiembre 2023

XXV DIUMENGE DE DURANT L’ANY Cicle A (MT 20,1-16)
PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.

1. LLEGEIX…

Què diu el text?
Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (MT 20,1-16)

En aquell temps, Jesús digué als deixebles aquesta paràbola: «Amb el Regne del cel passa com amb un propietari que sortí de bon matí a llogar treballadors per a la seva vinya: va fer tractes per un jornal, i els envià a la seva tasca. Sortí altra vegada a mig matí, en trobà d’altres a la plaça sense feina i els digué: “Aneu també vosaltres a la meva vinya; us pagaré el que sigui just.” I ells hi van anar. Pels volts de migdia i a mitja tarda, tornà a sortir i va fer el mateix. Una hora abans de pondre’s el sol encara en trobà d’altres i els digué: “Què feu aquí tot el dia desvagats?” Ells li contesten: “És que ningú no ens ha llogat!” Els diu: “Aneu també vosaltres a la meva vinya.” Al capvespre, l’amo de la vinya digué a l’encarregat: “Crida els treballadors i paga’ls el jornal. Comença pels qui han vingut més tard i acaba pels primers.” Vingueren, per tant, els qui feia una hora que treballaven, i cobraren el jornal sencer. Quan tocava als primers, es pensaren que cobrarien més, però van cobrar el mateix jornal. En veure això, rondinaven i deien al propietari: “Aquests darrers han treballat només una hora i els pagues igual que a nosaltres, que hem hagut de suportar tot el pes de la jornada i la calor.” Ell va respondre a un d’aquests: “Company, quin mal t’he fet? No havíem fet tractes per un jornal? Doncs pren el que et toca i vés-te’n. A aquest darrer jo li vull donar igual que a tu. Que no puc fer el que vull a casa meva? Tens enveja perquè jo sóc generós?” Així els darrers passaran a primers, i els primers, a darrers

2. MEDITA…
Què em diu Déu a través del text? Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Mateu ha col·locat aquí aquesta paràbola per completar l’ensenyament anterior sobre la recompensa que els espera als que deixen tot per seguir Jesús. En el context del ministeri de Jesús, responia a les crítiques dels adversaris per la seva generositat amb els pecadors (els obrers de l’última hora). Jesús explica el seu comportament remetent-se a la misericòrdia del Pare, representat aquí per l’amo de la vinya. La seva generositat trenca les lleis de la correspondència, i posa de manifest que l’oferta de gràcia, que Déu fa a través d’ell, és pur do del seu amor. Les primeres comunitats cristianes van descobrir que aquesta paràbola il·luminava una situació que elles estaven vivint: l’entrada dels pagans a l’Església. Aquesta nova situació va provocar una encesa polèmica, que és fàcil reconèixer en alguns textos del Nou Testament (vegeu Gal 1-2 i Ac 15). Alguns cristians d’origen jueu no podien entendre que els pagans, vinguts més tard, tinguessin a l’Església la mateixa situació que ells. La seva actitud està reflectida en la queixa dels obrers de la primera hora, que se senten discriminats en rebre el mateix que els contractats a mitja tarda. En la seva forma actual, la paràbola s’adreça, doncs, als cristians d’origen jueu, i els convida a canviar de mentalitat. La recompensa que Déu els donarà no és fruit dels seus esforços. És un do, un regal immerescut, i és igual per a tothom. La frase final: els últims seran els primers, i els primers els últims, és l’expressió d’aquest canvi de situació que comporta l’arribada del regne.

Suggeriments:

“La crida és gràcia i la recompensa do”

“L’alegria de Déu és poder donar sense mesura”

– “Vingui a nosaltres el vostre Regne”
– “Els últims seran els primers”

3. COMTEMPLA I PREGA…
Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Vas sortir, Senyor,
molt d’hora i estàvem a l’espera.
Et vam veure passar, Senyor, i ja sabíem qui eres.
Al llarg del matí i la tarda
vas pronunciar els nostres noms.
Torna a cridar-me Senyor,
que no m’importa l’hora;
sorprèn-me amb nous projectes i il·lusions.
Jo vull treballar en la teva vinya sempre, Déu meu.

4. ACTUA…
A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX…
Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES…
Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,
ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús
i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

Font Pregaria: Evangeli al dia 2023 Ed. CCS