EPI | CICLE A – XV DIUMENGE E DURANT L’ANY

10 julio 2023

Evangeli Mt 13, 1-23

NARRADOR Aquell dia, Jesús sortí de casa i s’assegué vora el llac. Era tanta la gent que es reuní entorn d’ell, que pujà a una barca i s’hi assegué. Tota la gent es quedà vora l’aigua i ell els parlà llargament en paràboles. Digué:

JESÚS: » El sembrador va sortir a sembrar. Tot sembrant, una part de la llavor caigué arran del camí, vingueren els ocells i se la menjaren. Una part caigué en un terreny rocós, on hi havia poca terra. De seguida va néixer, ja que la terra era poc fonda, però com que no tenia arrels, quan sortí el sol, amb la calor s’assecà. Una part caigué entre els cards, però els cards van créixer i l’ofegaren. Una part caigué a la terra bona i donà fruit: o cent, o seixanta, o trenta. Qui tingui orelles, que ho senti. «

NARRADOR: Els deixebles s’acostaren i li preguntaren:

DEIXEBLE 1: » Per què els parleu en paràboles?»

JESÚS: Déu us fa a vosaltres el do de conèixer els secrets del Regne, però a ells, no. Als qui tenen, Déu els donarà encara més i tindran a vessar; però als qui no tenen, els prendrà fins allò que els queda. Jo els parlo en paràboles perquè, tot i veure-hi, no veuen res, i tot i sentir-hi, no senten ni entenen res.

DEIXEBLE 2: A qui et refereixes, Mestre.

JESÚS: Así En el cas d’ells es compleix aquella profecia d’Isaïes que deia: “Per més que escolteu, no entendreu res, per més que mireu, no veureu res. El cor d’aquest poble s’ha fet insensible, s’ha tornat dur d’orella i s’ha tapat els ulls, no fos cas que si els seus ulls hi veien, les seves orelles hi sentien i el seu cor arribava a entendre, es convertissin, i jo els retornés la salut.”

DEIXEBLE 1: És clar, Mestre. No hi ha pitjor sord que el que no vol escoltar.

I com diu un altre refrany: Ulls que no hi veuen, cor que no sent.

JESÚS: Però els vostres ulls i les vostres orelles sí que són feliços de poder veure i de poder sentir. Us ho dic amb tota veritat: Molts profetes i justos desitjaven veure el que vosaltres veieu, però no ho veieren, desitjaven sentir el que vosaltres sentiu, però no ho sentiren.

Escolteu, doncs, vosaltres, què vol dir la paràbola del sembrador: la llavor sembrada arran del camí vol dir que a tots aquells que escolten la predicació del Regne però no l’entenen, el Maligne els pren la llavor sembrada en els seus cors.

DEIXEBLE 2: Mestre, se m’acut que si un viu fent «zàping», sense ser responsable, mai no arriba a entendre les coses de Déu…

JESÚS: La llavor sembrada en un terreny rocós vol dir aquells que reben amb alegria la predicació del Regne així que la senten, però només per un moment; no arrela dintre d’ells, i tan bon punt es troben amb dificultats o amb persecucions per la Paraula que havien rebut, sucumbeixen de seguida.

DEIXEBLE 1: És clar: Si un només pensa en ell «únicament» i no es recorda dels altres, qualsevol problema el desanima.

DEIXEBLE 2: Això és com quan diem: «Jo tinc tant a fer que no tinc temps». Un té temps per al que li importa de debò, oi Mestre?

JESÚS: La llavor sembrada enmig dels cards vol dir aquells que han sentit la predicació del Regne, però les preocupacions del món present i la seducció de les riqueses l’ofeguen i no dona fruit.

DEIXEBLE 1: Mestre, ens vols dir que l’important és fer bé les coses, oi? A vegades volem fer molt i ho fem a mitges o malament.

JESÚS: Veig que aneu entenent. Per últim, la llavor sembrada en terra bona vol dir aquells que han sentit la predicació del Regne i l’han entesa, i per això dona fruit: o cent, o seixanta, o trenta.

Jesús explicava: Un sembrador va sortir a sembrar, i una part va caure al costat del camí i els ocells s’ho van menjar, una altra sobre la roca i de seguida es va assecar, una altra entre espines que la van ofegar, i una altra va caure en terra bona i va produir el seu fruit. I va acabar dient: El que vulgui escoltar que escolti.!. Amb això ens vol dir que quan escoltem Jesús, podem actuar de diferents maneres, com va passar amb les llavors. Que bé ens explicava les coses Jesús!

Senyor, fes-me dòcil a la teva Paraula;

que pugui escoltar-te amb atenció i amor.

Dóna’m la “terra bona”, de la qual tu parles en l’Evangeli, Senyor.

Que no tanqui l’orella a la teva veu, que pugui compartir

aquesta “llavor” que tu ens dónes..

Juguem

Pinta el dibuix