El Tibidabo sobre els núvols

31 agosto 2020

Per La Vanguardia. Fotos Francesc Riu (sdb).

S’imaginen una foto del Tibidabo damunt dels núvols?”, es pregunta Francesc Riu, qui respon a la qüestió de forma molt gràfica compartint una sèrie de fotografies en Les Fotos dels Lectors de La Vanguardia.

El Tibidabo és, amb 512 metres sobre el nivell de la mar,​ el pic més alt de la serra de Collserola, en el municipi de Barcelona. És popular per les seues vistes sobre la ciutat i pels seus espais naturals, que són usats amb finalitats recreatius.

En el cim del Tibidabo es troben diversos edificis, entre els quals destaca el Temple Expiatori del Sagrat Cor. Aquesta església, a causa del seu disseny i la seua ubicació a la part alta de la muntanya, i per descomptat el seu nom, recorden a la Basílica del *Sacré *Cœur del barri parisenc de *Montmartre.

D’altra banda, el Parc d’Atraccions Tibidabo data de 1901 i això ho converteix en un referent històric de la ciutat, ja que és el parc d’atraccions operatiu més antic d’Espanya i el tercer operatiu més antic d’Europa.

El pujol del Tibidabo va començar a ser urbanitzada a la fi del segle XIX, per iniciativa del doctor Salvador Andreu.

A principis del segle XX es va obrir l’Avinguda del Tibidabo, que ràpidament es va convertir en zona de la classe alta barcelonina, urbanitzant-se amb bells edificis d’estil modernista construïts pels millors arquitectes de l’època.

En 1901 es va construir el Tramvia Blau, que transcorria al llarg de l’Avinguda del Tibidabo fins al peu del funicular que puja a la muntanya.

A més, trobem la Torre de Collserola, una moderna antena de telecomunicacions dissenyada per Norman Foster i inaugurada en 1992 amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, i que compta amb un mirador en el seu cim. Té 268 m d’altura i està situada en el Turó de Vilana (Vallvidrera).

També et pot interessar …

Dos llibres publicats dels viatges de Pablo Albera a Espanya i a Amèrica

Dos llibres publicats dels viatges de Pablo Albera a Espanya i a Amèrica

Les cròniques de tots dos viatges estan recollides al Boletín Salesiano espanyol dels anys descrits. A la revista salesiana es percep l’entusiasme que la figura de Don Bosco i la seva obra va suposar durant l’expansió dels Salesians a Espanya i a Amèrica a finals del segle XIX i principis del segle XX.