700 joves de centres juvenils salesians alcen la seva veu en els fòrums locals de participació

3 febrero 2021

Tot i la pandèmia, a la Confederació Don Bosco se segueix afavorint espais de participació que serveixin per posar veu als més joves, facilitant la formació de les persones per crear una ciutadania activa i crítica que afavoreixi al seu torn una participació democràtica. «Sempre hem apostat per la participació infantil com un dret i també com un procés pedagògic en què els infants són els veritables protagonistes» comenta David Arduengo, coordinador de programes de la Confederació.

A causa de la situació generada per la COVID-19, en comptes de fer una trobada multitudinària, de novembre de 2020 i gener de 2021 s’han celebrat diferents fòrums locals de participació infantil i juvenil en diferents centres juvenils salesians. En aquestes trobades s’ha convidat als infants a expressar les seves opinions, desitjos i inquietuds al voltant de l’ús de les TIC i les xarxes socials.

Les activitats s’han celebrat a grups reduïts de noies i nois d’edats compreses entre 14 i 17 anys i acompanyats per un presentador i una animadora, atenent sempre a les mesures de seguretat i recomanacions sanitàries de les administracions públiques. La metodologia que s’ha emprat ha estat pràctica, lúdica, activa i participativa utilitzant diverses eines i tècniques de participació a través d’un material didàctic i una proposta d’activitats que s’han adaptat a les diferents realitats. «Els nois i noies han viscut una experiència enriquidora i gratificant, que els animarà a seguir participant i assistint a aquest tipus de trobades» explica Pilar Blasco, presidenta de la Confederació Don Bosco.

«Entenem que correm riscos quan ens endinsem en l’extens món d’internet i les xarxes socials. Però aquests riscos podem controlar-los i podem fer un bon ús de les noves tecnologies perquè no hi hagi problema» explica un jove del Centre Juvenil Don Bosco de León. El cyberbullying, el sexting o les apostes esportives han estat els temes que més els preocupen als joves en relació a l’ús de les TIC i les xarxes socials. Les conclusions dels nois i noies participants han estat recollides pels animadors i animadores que els han acompanyat en el procés de participació i es prendran en consideració per seguir millorant i establir noves eines al servei dels centres juvenils.

«Ha estat una experiència interessant el poder contemplar els llenguatges juvenils des d’una mirada salesiana i veure les noves tecnologies com una oportunitat per créixer i potenciar les habilitats dels / de les joves» conclou una animadora de l’A.J. El Escalón salesiano de Sevilla.

Aquests fòrums locals de participació infantil han estat possible gràcies a la col·laboració del Ministeri de Sanitat a través de les convocatòries de l’IRPF (X Solidària) i la Fundació «La Caixa».

També et pot interessar …

Salesians Pozoblanco consolida el projecte Aúpa

Salesians Pozoblanco consolida el projecte Aúpa

L’activitat, adreçada a l’alumnat d’entre 6 i 16 anys que requereix un suport educatiu i social que els ajudi a progressar en el desenvolupament acadèmic i personal, compta aquest curs amb més de 40 beneficiaris, 5 educadors i 12 voluntaris gràcies a l’animació des de l’Associació Juvenil Magone.

30 anys al servei dels joves del Polígono Sur

30 anys al servei dels joves del Polígono Sur

El Centre Juvenil El Cotarro de Salesians Jesús Obrero celebra una emotiva celebració d’acció de gràcies pels joves, animadors i salesians que han format part de les tres dècades de vida.