ESP CAT/VAL
divendres, 10 d'abril de 2020
“La Escapologia”
“La Escapologia”
- Per: Jose Luis Guzón
05/09/2019 - 213 Visites


Recentment, entre les novetats de Trotta, em va sorprendre un títol que té un caràcter simptomàtic i programàtic. El vaig comprar, l’he llegit i les seves reflexions ens conviden a pensar en el nostre món, la nostra època.

El seu autor és Antonio Pau, literat, jurista i autor polifacètic. I el títol: Manual d'Escapología. Teoria i pràctica de la fugida del món (Trotta, Madrid 2019).
 
Escapologia és un neologisme que, segons el seu autor, recolliria un camp del coneixement, fins ara no prou cuidat de l'antropologia, que se centra en l'estudi de la fugida (cf. pàg. 41).
 
L'ésser humà davant d'un entorn hostil sempre ha comptat amb dos grups de possibilitats de sortida: les de la rebel·lió (diferents classes de lluita i reacció davant de l'esmentat mitjà), o les de la fugida (l'allunyament d'un entorn hostil).
 
Centrant-nos en aquest segon, Pau assenyala que l'ésser humà que es troba en un medi hostil (per exemple, la ciutat), està situat en un determinat punt de fuga i des d'aquí sorgeixen una pluralitat de línies que constitueixen els seus possibles formes de fugida, que determinen, al seu torn, tantes trajectòries vitals possibles.
 
No sempre s'ha fugit igual. El component biològic de la mateixa li dóna homogeneïtat, però la cultura (l'espai-temps o temps-espai) introdueix varietat i novetat. Els trenta capítols del llibre presenten trenta formes de fugir, alhora que trenta maneres de ser feliç.
 
Totalment recomanable com a llibre. Fa pensar. Aniré assenyalant en els articles posteriors algunes tipologies de fugida.
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

9

abr

Entrevista a Carmen María Espino, professora en Salesians Elx i promotora del projecte BIKreando.
9

abr

Bosco Global comparteix algunes de les iniciatives després d'establir un diàleg amb aquestes presènc ...
8

abr

Havia complert els 79 anys d'edat, els 62 de salesià i els 52 de sacerdot.
8

abr

La Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora ofereix una selecció musical per a aquests dies en aquest ...
7

abr

José Joaquín Gómez posa a les nostres mans un material imprescindible per a ajudar-nos a aprofundir ...
7

abr

Amb aquesta senzilla imatge de dol volem tenir present a totes les persones que estan morint per la ...
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2020
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Aviso Legal Política de Privacitat