ESP CAT/VAL
divendres, 10 d'abril de 2020
Transhumanisme, visió crítica
Transhumanisme, visió crítica
- Per: JOSÉ LUIS GUZÓN
22/07/2019 - 241 Visites


En el passat article del bloc sobre el transhumanisme eludia aspectes crítics.

L'article de José Ramón Amor Pan "El somni de Gilgamés fet realitat: som l'última generació humana mortal" (Diàleg Filosòfic 103 (2019) 27-41) s'atura també en aquests aspectes, que ara m'agradaria posar en evidència.
 
En primer lloc, es fa referència a la "simplicitat sorprenent que fan gala" (pàg. 33). Aquesta simplicitat es pot veure a la immediatesa que ells s'estableixen entre els avenços mèdics i la seva aplicació a la societat, al gran públic. Bé sabem que ni és tan senzill ni tan ràpid. Igualment semblen oblidar un aspecte significatiu de l'antropologia tradicional: som cos i això comporta la finitud i la vulnerabilitat.
El seu entusiasme porta sovint a oblidar aquest aspecte.
 
En segon lloc, davant d'un principi de precaució en l'aplicació de les innovacions tecnològiques, aquest corrent encoratja un imperatiu proactiu, que impulsa la recerca i implantació agressiva dels canvis i, al mateix temps, minimitza els riscos (cf. pàg. 35ss ).
 
Finalment, es pot albirar en el fons una nova faç del capitalisme. Alguns han vist, haurien pogut veure, en la lluita contra l'envelliment una oportunitat de negoci: "el que ens trobem en estudiar el transhumanisme és l'elevació a l'enèsima potència de les bondats del liberalisme en totes les seves dimensions (ètica, política, "La satisfacció il·limitada dels desitjos no produeix benestar, no és el camí de la felicitat ni fins i tot del plaer màxim. El somni de ser els amos independents de les nostres vides va acabar quan vam començar a comprendre que tots érem engranatges d'una màquina burocràtica, i que els nostres pensaments, sentiments i gustos els manipulaven el govern, els industrials i els mitjans de comunicació per a les masses que ells controlen.
 
El progrés econòmic ha seguit limitat a les nacions riques, i l'abisme entre els països rics i els pobres s'engrandeix. El progrés tècnic ha creat perills ecològics i de guerra nuclear; tots dos poden acabar amb la civilització, i potser amb tota la vida "(E. FROMM, ¿Tenir o ser ?, FCE, Madrid 1987, 12, a J.R. AMOR PA, El somni de Gilgamés, pàg. 39).
 
La conclusió que es deriva d'aquests elements crítics és molt dura, el transhumanisme és un antihumanisme: "Per tot això considero que el transhumanisme, a més de basar-se en pressupostos antropològics i ètics àmpliament discutibles en el pla teòric i de conseqüències clarament immorals en el pla pràctic, no és un nou humanisme postmodern i laic, sinó un antihumanisme. Un antihumanisme que considera que la realització plena de l'espècie humana passa per l'abolició de l'ésser humà, per arribar al posthumà més perfecte, i que pel camí elimina als éssers humans més vulnerables i fràgils, com si es tractessin d'alguna cosa sense valor "(pàg. 39).econòmica ) "(p. 35).
En tot cas caldria qüestionar-se, saber discernir, la neutralitat i també la bondat axiològica a priori de la tecnologia en tot moment.
 
José Ramón Amor porta una cita d'Erich Fromm com a col· lació que pot ser molt il·lustrativa: "En uns termes molt semblants es pronuncia també Eloy Bueno de la Fuente, en assenyalar els" interrogants oberts ", en el seu article".
 
El post-humanisme: una revolució antropològica ", en E. SOMAVILLA RODRÍGUEZ (coord ..), El transhumanisme en la societat actual, Centre Teològic Sant Agustí, Madrid 2019, pp. 63-67: "la lògica descoberta obliga a una sèrie de reflexions que es mouen en nivells diferents.
 
Ens interessa assenyalar els flancs a tenir en compte perquè el post-humanisme no es clausuri com a ideologia totalitària "(pàg. 64).
Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

9

abr

Entrevista a Carmen María Espino, professora en Salesians Elx i promotora del projecte BIKreando.
9

abr

Bosco Global comparteix algunes de les iniciatives després d'establir un diàleg amb aquestes presènc ...
8

abr

Havia complert els 79 anys d'edat, els 62 de salesià i els 52 de sacerdot.
8

abr

La Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora ofereix una selecció musical per a aquests dies en aquest ...
7

abr

José Joaquín Gómez posa a les nostres mans un material imprescindible per a ajudar-nos a aprofundir ...
7

abr

Amb aquesta senzilla imatge de dol volem tenir present a totes les persones que estan morint per la ...
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2020
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Aviso Legal Política de Privacitat