ESP CAT/VAL
dissabte, 17 d'agost de 2019
Consens polític entorn del “Treball Decent”?
Consens polític entorn del “Treball Decent”?
- Per: Javier Sebastián
25/04/2019 - 80 Visites


Artículo de opinión de Javier Sebastián, coordinador Pastoral Escolar Sant Rafael, Elx.

Treball decent?, existeix tal?, ens ha de preocupar?

L'expressió “Treball Decent” és un concepte encunyat per la societat civil i fa referència a “les condicions que ha de reunir qualsevol treball perquè siga conforme amb la dignitat de la persona, dona o home, que ho realitza”. Qui primer va utilitzar el concepte de “treball decent” va ser la Organització Mundial del Treball (OIT) l'any 1999 i el va encunyar per a donar resposta a la problemàtica creada en el món del treball per la globalització. Ho va proposar amb la intenció de “establir les condicions que ha de reunir qualsevol relació laboral de manera que el treball es realitze en forma lliure, igualitària, segura i humanament digna, i considerant que, per davall d'aquests estàndards, han de considerar-se violats els Drets Humans i que, en aqueix cas, no existeix treball lliure”. La ONU va acceptar aquest concepte quan en 2012, en la seua Resolució 66/288, marca alguns objectius necessaris per a un desenvolupament sostenible i, entre ells, inclou el del “treball decent” (“Promoció de l'ocupació plena i productiva, el treball decent per a tots i la protecció social”, a partir del Punt 147). Tres anys després, el 25 de setembre de 2015, durant el Cim de l'ONU sobre el Desenvolupament, 193 països, entre ells Espanya, es van comprometre a impulsar 17 objectius, coneguts com a “Agenda 2030”: d'aquell ampli horitzó, aquesta iniciativa a nivell municipal s'ha centrat en l'objectiu número 8, titulat “Treball digne i creixement econòmic” i que diu així: ”Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i solidari, l'ocupació plena i productiva, i el treball decent per a tots”.

Don Bosco va descobrir, a la Torí del dènou, que “no bastava partir el pa de la solidaritat amb els més necessitats, sinó que era necessari fer palanca sobre els rígids cànons preindustrials i la nova economia burgesa per a propiciar un canvi social”. Per a oferir-los noves possibilitats als seus joves, va voler “implicar-los en el seu desenvolupament personal i en el canvi social enmig d'un món que mai presta suficient atenció als més vulnerables”. (No és aquesta, tal vegada, una cançó coneguda i actual per a nosaltres?). El compromís del nostre Pare Don Bosco “en el camp de l'educació, la capacitació i la inserció social, va millorar les condicions laborals dels seus xics, va redactar els primers contractes de treball assegurant drets, es va posar a l'avantguarda de la formació professional i, el més important, va retornar dignitat i futur a centenars de joves”.

I per això, em decidisc a compartir-vos un gest que no ens pot passar desapercebut, ací mateix, a Elx, “i amb la qual està caient”: és important valorar iniciatives de consens en el panorama polític (que escassegen, quan precisament més les necessitem), sobretot quan fan referència a una cosa tan salesiana” com el treball digne i perquè, a més, parteixen d'una iniciativa d'un col·lectiu de cristianes i cristians de base (ací a Elx i en tota la Comunitat Valenciana): és de valorar aquesta proposta de la Hoac com a moviment de treballadores i treballadors cristians amb presència a la nostra ciutat.

La proposició presentada per la Hoac i aprovada el 25 de febrer per unanimitat de totes les forces polítiques amb representació al nostre Ajuntament fa referència al “compliment dels compromisos contrets per l'Estat Espanyol en l'anomenada Agenda 2030, quant al seu objectiu núm. 8, referent al treball decent i al creixement econòmic”.

El compromís visibilitzat en el Ple Municipal pel consens de tots els grups polítics il·licitans se centra en promoure a nivell local iniciatives de l'Agenda 2030 que es traduïsquen en la posada en marxa d'un Pla d'Ocupació Juvenil (en el marc de “Pacte Mundial per a l'Ús de la OIT”), en mesures concretes per a l'eliminació de la bretxa salarial entre homes i dones o a generar ocupació digna, possibilitar la participació d'altres economies (del Bé Comú, Circular, Social i Solidària), promoure iniciatives per a aturats de llarga durada (comunitàries, cooperativisme)… propostes de base que en els seus principis promoguen aquell “treball digne per a una societat decent”.

Doncs sí, a la Família Salesiana ens ve “de sèrie”, així ha de ser, està en els nostres gens: la preocupació per el treball decent ha de formar part de la nostra identitat com una causa irrenunciable que ve directament del cor del nostre Pare Don Bosco.

 

Javier Sebastián, coordinador Pastoral Escolar Sant Rafael, Elx

Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

52 directors participen en un curs de formació a Santiago de Compostel·la
8

ago

José Miguel Pérez, José Ropero, Javi Alcedo i Pedro Porto a les cases salesianes de Godelleta i Sanl ...
7

ago

Un dels monuments romans paleocristians més visitats, atesos pels salesians des de 1930.
6

ago

El Rector Major, don Ángel Fernández Artime, passa dos dies amb ells.
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2019
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat