ESP CAT/VAL
dissabte, 17 d'agost de 2019
”Primer, els últims, l'altra mirada”
”Primer, els últims, l'altra mirada”
- Per: Miguel Gambín
15/04/2019 - 101 Visites


La frase que ens ha servit de lema per a la campanya d'enguany hom diria que tanca una nova forma de veure el món, les persones, els valors que regeixen la societat. Com tantes expressions de Jesús, suposa un canvi total de perspectiva.

Quan la repetim, podem fer-ne una anàlisi esbravat de la mateixa, al quedar-nos en l'àmbit merament personal, insistint en la necessitat d'ajudar a persones amb problemes concrets. Això ho fem molt bé, i tothom està d'acord que cal ajudar els que pateixen, especialment en moments forts com el Nadal. Llavors ens sentim satisfets d'haver aportat el nostre granet de sorra a millorar el món i a reclamar l'atenció sobre els qui pateixen situacions de pobresa. Això és el primer pas, i té el seu valor. Però potser ens quedem curts si ens limitem a pal·liar els efectes, ignorant les causes.
 
Proclamar que al Regne de Déu els últims són els primers, suposa canviar la mirada i dirigir-la a les causes que motiven la pobresa, l'exclusió, la marginació, la precarietat. Llavors les coses es compliquen:
 
En primer lloc, entrem dins del domini d´allò que és “ complex”. Passem de la situació puntual, anecdòtica, individual, que tan bé s'entén, a preguntar-nos sobre polítiques d'habitatge, polítiques fiscals, lleis laborals, polítiques energètiques. I això no és tan visible.
 
En segon lloc, ens fiquem en el complex món de la política. En pronunciar aquesta paraula, a alguns se'ls hi arruguen les celles. Perquè la política té molt males connotacions, i tots sabem per què.
 
Però la pitjor temptació és fugir d'ella tot pensant que és com el fum de Satanàs. El papa Benet deia que "la caritat no només afecta les relacions entre individus, sinó també a les relacions socials, econòmiques i polítiques".
 
Això no és difícil d'entendre. Hom pot ajudar una família sense recursos a pagar el rebut de l'electricitat d'un hivern rigorós, però d'aquí s'ha de passar inevitablement a la pregunta per les causes que tinguem unes de les tarifes elèctriques més cares d'Europa. Altrament ens vam quedar a mig camí.
 
Alguns pensaran que ja tenim prou feina com per a ficar-nos en aquests embolics. És cert que les nostres possibilitats d'intervenció directa són poques, però com a educadors tenim una eina poderosa, que és l'educació, com ens ho recorden els nostres capítols generals: "La primera atenció que cal tenir és acompanyar els joves en el coneixement adequat de la complexa realitat sociopolítica. Ens referim a un estudi seriós, sistemàtic i documentat ". (CGXXIII, 209). Això té molt a veure amb el nostre treball educatiu.
 
Fa poc, en una trobada de directors de col·legis salesians, algú va parlar sobre la necessitat de "Evangelitzar el currículum". És a dir, mirar el món des de la perspectiva de les víctimes. L'estudi de la història, de l'economia, de la ciència, no es pot fer adoptant la visió dels dominadors del món, que ho estan portant a un desastre social i mediambiental.
 
En aquest sentit van les indicacions del papa Francesc a la "Laudato Si ': No podem acontentar-nos amb els aspectes personals- indispensables, sí, però insuficients. Hem de prendre consciència col·lectiva dels problemes i promoure el canvi de manera  col·lectiva.
 
Com diu el Papa Francesc en aquest document, ... "Quan algú decideix intervenir en les dinàmiques socials ha de recordar que això és part de la seva espiritualitat, que és exercici de la caritat i que d'aquesta manera madura i es santifica".
 
La necessitat de canviar les estructures de pecat que empresonen al món i fan patir els pobres es veu com més a prop s'està del sofriment. Si penséssim que el món està bé així, i no cal canviar-ho, és perquè estaríem massa lluny dels qui pateixen.

 

Adjunts
Escribe un comentario
Últimes Notícies

52 directors participen en un curs de formació a Santiago de Compostel·la
8

ago

José Miguel Pérez, José Ropero, Javi Alcedo i Pedro Porto a les cases salesianes de Godelleta i Sanl ...
7

ago

Un dels monuments romans paleocristians més visitats, atesos pels salesians des de 1930.
6

ago

El Rector Major, don Ángel Fernández Artime, passa dos dies amb ells.
 
Notícies Opinió

ver más
 

Dosatic S.L. © 2019
Site desenvolupat per DYNAMO 3.5

Política de Privacitat