Salesians SMX https://www.salesians.cat/ CAT - Inspectoría Salesiana María Auxiliadora Mon, 28 Nov 2022 12:15:07 +0000 es hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/ http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/#respond Mon, 28 Nov 2022 11:47:34 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/estudio-de-la-palabra-ciclo-a-ii-domingo-de-adviento/ Lc 3,1-12

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

II Diumenge d’Advent Cicle A (Lc 3,1-12)

 

 

PREGÀRIA

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem

 1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 3,1-12)

Per aquells dies vingué Joan Baptista, que predicava així al desert de Judea: «Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop.» És d’ell, que deia el profeta Isaïes: «Una veu crida en el desert: “Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí”.» Joan duia una capa de pèl de camell, es cobria amb una pell la cintura i el seu aliment eren llagostes i mel boscana. Anaven a trobar-lo de Jerusalem, de tot arreu de la Judea i de tota la regió del Jordà, confessaven els seus pecats i es feien batejar per ell al riu Jordà.

Però quan veié que molts dels fariseus i dels saduceus venien a fer-se batejar, els va dir: «Cria d’escurçons, qui us ha ensenyat mai com podreu fugir de la justícia que s’acosta? Demostreu amb fets que us voleu convertir. No visqueu refiats pensant que sou fills d’Abraham, que Déu pot donar fills a Abraham fins i tot d’aquestes pedres. Ara la destral ja està clavada a l’arrel dels arbres, i ja sabeu que l’arbre que no dóna bons fruits és tallat i llençat al foc. Jo us batejo només amb aigua perquè us convertiu, però el qui ve després de mi és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni d’aguantar-li el calçat. Ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc. Ja té la pala a les mans per ventar la seva era; el seu blat, l’entrarà al graner, però la palla, la cremarà en el foc que no s’apaga.»

Comentaris:

Ens trobem de nou en aquesta secció de l’evangeli amb la mateixa tècnica dels paral·lelismes que Lluc ha utilitzat ja en el relat de la infància. En primer lloc se’ns explica l’activitat del baptista fins al moment del seu empresonament per Herodes (Lc 3,1-20). Una vegada que Joan ha desaparegut de l’escena s’inicia el ministeri de Jesús (Lc 3,21- 4 30). Aquesta separació tan categòrica expressa clarament la concepció de la història salvífica de Lluc. Per a ell Joan és l’últim testimoni de l’antiga aliança (Lc 16,16), mentre que Jesús és el centre del temps.

Lluc inicia la missió de Joan situant-la en la història del món pagà i en la del poble d’Israel. En aquesta descripció geopolítica, com en el pròleg, s’adverteix la influència dels historiadors del seu temps. Però Lluc no ens vol donar només unes dades històriques. Pretén mostrar-nos que la salvació de Déu, que ve amb Jesús, no és una cosa intemporal. S’insereix en una història i una geografia molt concreta. Així se’ns descriu la intricada política de Palestina en l’època en què Jesús començarà la seva predicació. Hi havia territoris que depenien directament de Roma, com era el cas de la Judea. Uns altres, no obstant això, mantenien una certa autonomia, com la província de Galilea. La data proposada per Lucas ens permet afirmar que el començament de la missió de Juan va ocórrer en els anys 27 o 28 d. C.

Joan és descrit com un profeta itinerant. No obstant això, no és un més en la llarga sèrie dels profetes d’Israel. És l’últim profeta (el judici imminent, Lc 3,7), el nou Elies esperat per Israel (Lc 1,17) i del qual ens parlava el profeta Malaquies (Mal 3,25). Acabarà, com molts dels seus predecessors, empresonat per fidelitat a la seva missió (Lc 3,19-20). Ell ve a preparar el camí del Senyor. És el que afirma la cita d’Isaïes (Is 40 1-5). No obstant això Lluc, a diferència de Mateu i Marc, prolonga el text del profeta fins al v. 5 per a introduir un tret universalista (tots) molt propi de la seva teologia.

 1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

“No ens acontentem amb «veure coses», obrim els ulls cap a Déu que ve a alliberar-nos de les nostres esclavituds.”

“Tinguem el coratge de tallar, de polir, de rebaixar… «Perquè tots vegin la salvació de Déu»”

 • “Vingui la teva Paraula”
 • “ Veniu, Senyor!”
 1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

gràcies per poder participar en aquesta cadena

de missatgers que t’anuncien amb el seu testimoni.

Reconec que l’encàrrec aviva la meva responsabilitat.

 1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

 1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

 1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula,

ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/feed/ 0
EPI | CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT http://www.salesians.cat/epi-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/ http://www.salesians.cat/epi-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/#respond Mon, 28 Nov 2022 10:08:47 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/epn-ciclo-a-ii-domingo-de-adviento/ Mt 3,1-12

La entrada EPI | CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Evangeli Mt 3,1-12

NARRADOR: Joan Baptista es va presentar en el desert dient:

JOAN: «Convertiu-vos a Déu, que el Regne del cel és a prop!»

NARRADOR: Joan era aquell de qui el profeta Isaïes havia dit:

«Una veu crida en el desert”:

‘Prepareu el camí del Senyor; obriu-li un camí recte!’

Joan anava vestit de roba de pèl de camell, que se subjectava al cos amb un cinturó de cuir, menjava bestioles i mel de la muntanya. Molta gent de prop del Jordà anaven a escoltar-lo. Confessaven els seus pecats i es feien batejar.

Però veient Joan que molts fariseus i saduceus hi anaven perquè els bategés els va dir:

JOAN: «Cria d’escurçons!, qui us ha dit que aneu a deslliurar-vos del terrible càstig que s’acosta? Demostreu que sou seguidors de Déu, i no us feu il·lusions dient-vos: ‘Nosaltres som descendents d’Abraham’, perquè us asseguro que fins i tot d’aquestes pedres pot Déu treure descendents d’Abraham.

Ja està la destral a punt per tallar d’arrel els arbres. Tot arbre que no dóna bon fruit és tallat i llençat al foc. Jo us batejo amb aigua per convidar-vos a què us convertiu a Déu; però el que ve després de mi us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc. Ell és més poderós que jo, que no sóc digne ni d’aguantar-li les sandàlies. Porta la pala a la mà, i netejarà el blat i el separarà de la palla. Guardarà el blat al graner, però cremarà la palla en un foc que no s’apaga. «

Joan Baptista, va ser escollit per dur a terme una missió molt important sobre la terra. Joan Baptista predicà el penediment i batejà les persones, preparant així el camí a Jesucrist.

Jesús,

estem contents perquè s’apropa la festa de Nadal.

Estem contents perquè serà una festa bonica

i hi haurà moltes coses que ens faran feliços.

Però et volem demanar, Jesús,

que no oblidem que tu vas néixer pobre

i que vols que nosaltres ens recordem

que hi ha molta gent que també és pobra.

Jesús,

ensenya’ns a recordar-nos dels que passen necessitat,

i ensenya’ns a no pensar tan sols en nosaltres mateixos.

Juguem

Pinta el dibuix

La entrada EPI | CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/epi-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/feed/ 0
VIURE A FONS | CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/ http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/#respond Mon, 28 Nov 2022 09:33:41 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/vivir-a-fondo-ciclo-a-ii-domingo-de-adviento/ Mt 3, 1-12

La entrada VIURE A FONS | CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Mt 3, 1-12

Per aquells dies es va presentar Joan Baptista, que predicava en el desert de Judea dient: Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop. De Joan parlava el profeta Isaïes quan deia: És la veu d’un que crida en el desert: Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes.

Joan duia un vestit de pèl de camell i portava una pell a la cintura; el seu aliment eren llagostes i mel boscana.  Anaven a trobar-lo gent de Jerusalem, de tot Judea i de tota la regió del Jordà,  confessaven els seus pecats i es feien batejar per ell al riu Jordà.

Quan Joan veié que molts fariseus i saduceus hi anaven perquè els bategés, els va dir:

–Cria d’escurçons! Qui us ha ensenyat que us escapareu del judici que s’acosta?  Doneu els fruits que demana la conversió,  i no us refieu pensant que teniu Abraham per pare; us asseguro que Déu pot fer sortir fills a Abraham fins i tot d’aquestes pedres. Ara la destral ja és ran de la soca dels arbres, i tot arbre que no dóna bon fruit és tallat i llençat al foc.  Jo us batejo amb aigua perquè us convertiu; però el qui ve després de mi és més fort que jo, i jo no sóc digne ni de portar-li les sandàlies: ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc. Ja té la pala a les mans per ventar el gra de l’era; entrarà el blat al graner, però cremarà la palla en un foc que no s’apaga.

Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop. Aquestes són les paraules que Joan Baptista proclama de forma valenta en l’evangeli d’avui. També ens anima a preparar els camins al Senyor. Sempre hem sentit que l’Advent és un període de preparació, el camí que ens duu cap a la festa de Nadal. Hem de tenir present que no hi ha res més exigent que la preparació d’una festa, cal tenir cura de tots el detalls, cal preveure tot per tal que no falli res. Per això avui escoltem una crida molt clara a una seriosa preparació. Una preparació que ha de donar fruits, ha de repercutir en els altres i, certament, en nosaltres mateixos. Molts cops la nostra vida se sembla al tronc sec del que parla l’evangeli, però avui se’ns convida a seguir somniant, la nostra vida pot canviar, el somni es fa realitat.

Es possible mantenir l’esperança en el món d’avui?

Quin és el somni que he de fer realitat?

Quins detalls de la nostra vida estem preparant per a la festa del Nadal?

Et donem gràcies, Pare, per Jesús, el teu Fill.

Et donem gràcies en aquest temps d’Advent,

perquè Jesús ve enmig nostre,

per plantar en el nostre món vida i esperança

Ensenya’ns, Pare, a preparar els teus camins;

ensenya’ns a conèixer-lo en cada persona i en cada fet que passa,

i sobretot en els pobres, i en tots aquells que necessiten alliberament;

ensenya’ns a trobar-lo ben endins nostre, en la pregària confiada.

Pare, transforma’ns, renova’ns, fes-nos veure la claror de la teva mirada.

La entrada VIURE A FONS | CICLE A – II DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-a-ii-diumenge-dadvent/feed/ 0
EPI | CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT http://www.salesians.cat/epi-cicle-a-i-diumenge-dadvent/ http://www.salesians.cat/epi-cicle-a-i-diumenge-dadvent/#respond Thu, 24 Nov 2022 23:00:28 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64319 Mt 24, 37-44

La entrada EPI | CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Evangeli Mt 24, 37-44

NARRADOR: Les persones tot sovint s’ obliden de Déu, les seves vides es tornen tristes, sense sentit. Ja no somien, ni desitgen el millor: estan cansats. I per això Jesús deia als seus deixebles:

JESÚS: Recordeu el que va passar en temps de Noè?

NARRADOR: Jesús es referia a com hi havia poca gent que complís amb la seva obligació. No els agradava treballar, ni estudiar. Eren mentiders, lladres, es barallaven, deien paraulotes. Total, un fàstic de persones! Jesús va insistir:

JESÚS: I què va passar?

APOSTOL 1: Que quan menys ho esperaven… Va arribar el diluvi i se’ls va emportar a tots!

NARRADOR: En efecte, només Noè i la seva família es portaven com cal; ells eren els únics responsables. Per això, Jesús, els va dir a tots amb energia:

JESÚS: Doncs vosaltres heu de fer el mateix.

NARRADOR: Els apòstols van començar a preocupar-se i, un darrere l’altre, es van preguntar:

APOSTOL 1: És que vindrà un altre diluvi?

APOSTOL 2: I hem d’estar pendents sempre a veure si ve?

NARRADOR: Jesús, amb paciència, els aclaria totes les qüestions i els va dir:

JESÚS: No he dit això, però heu actuar i comportar-vos sempre com si arribés el vostre Senyor.

NARRADOR: Als apòstols els era tot allò molt complicat. Per això un es va atrevir a dir:

APOSTOL 1: Mestre, ens demanes massa!

APOSTOL 2: A més… Nosaltres som petits i et seguim!

NARRADOR: Jesús va puntualitzar i va dir amb energia:

JESÚS: Ho dic per a tothom: petits i grans… Estigueu atents! Vetlleu!

NARRADOR: Els Apòstols veien l’impossible que era estar sempre atents, sense badar. Veien que sovint s’oblidaven una mica de les seves obligacions. Jesús els alertava i deia:

JESÚS: Compreneu que, si sabés l’amo de la casa a quina hora arriba el lladre, vigilaria i no es deixaria robar. Així que… Vigileu!

NARRADOR: Els Apòstols van veure que Jesús parlava bé de debò. Van entendre, que no tenien més remei que fer el que el Mestre manava: Vigilar, estar desperts! I Jesús els va aclarir:

JESÚS: Jo us dic que podeu complir-ho, i que és l’única manera per ser completament feliços.

NARRADOR: En el fons, no és tan mala cosa el que els demanava. Fa que et mantinguis despert. I així aprofites bé cada instant de la teva vida. Totalment convençuts van començar a proclamar tots junts, a una, amb Jesús:

APÒSTOLS: Mireu! Vigileu! Perquè no sabeu quan serà el moment.

Avui Jesús ens avisa: Estigueu desperts i espavilats i manteniu atents, perquè jo arribaré en qualsevol moment, de sobte, com va passar quan el diluvi, que ningú no l’esperava, i si esteu distrets no us adonareu i passaré de llarg.

Jesús,

comencem avui el camí cap al Nadal.

Volem celebrar amb molta alegria

la teva vinguda entre nosaltres.

Volem que la festa del teu naixement

ens ensenyi a estimar-te més,

i a estimar de veritat

a tots els que estan al nostre voltant.

Jesús, et demanem

que sapiguem viure el Nadal que s’apropa

com tu vols que el visquem.

Juguem

Pinta el dibuix

La entrada EPI | CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/epi-cicle-a-i-diumenge-dadvent/feed/ 0
VIURE A FONS | CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-a-i-diumenge-dadvent/ http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-a-i-diumenge-dadvent/#respond Sun, 20 Nov 2022 23:00:37 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64314 Mt 24,37-44

La entrada VIURE A FONS | CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Mt 24,37-44

En aquell temps, deia Jesús als seus deixebles: «Quan vindrà el Fill de l’home passarà com en temps de Noè. Els dies abans del diluvi tothom continuava menjant i bevent i casant-se, fins que Noè hagué entrat a l’arca. No s’havien adonat de res quan els sorprengué el diluvi i se’ls endugué tots. Igual passarà en l’adveniment del Fill de l’home. Si hi hagués llavors dos homes plegats al camp, potser l’un fóra pres i l’altre deixat; si hi hagués dues dones molent plegades, potser l’una fóra presa i l’altra deixada. Vetlleu, doncs, perquè no sabeu quin dia vindrà el vostre Senyor. Estigueu-ne segurs: si el cap de casa hagués previst l’hora de la nit que el lladre vindria, no s’hauria adormit ni hauria permès que li entressin a casa. Estigueu a punt també vosaltres, que el Fill de l’home vindrà a l’hora menys pensada.»

En aquest evangeli del primer diumenge d’advent se’ns convida a estar preparats, mantenir-nos alerta. I ho fa amb dues comparacions molt senzilles. Una treta de l’AT (en temps de Noé, molts no varen estar atents al que passava al seu voltant i van ser sepultats per les aigües. L’altre, presa de la vida quotidiana. El lladre pot entrar a casa nostre quan menys ho esperem. L’Advent convida a esperar, però amb una espera atenta. No esperem un naixement que ja va succeir. El que esperem i treballem per aconseguir és la vinguda de Déu a les nostres vides avui. Així se’ns convida a mantenir-nos desperts, a estar vigilants, a saber-lo descobrir i acollir-lo en el nostre món. Les lectures ens conviden a viure en la “llum” encara que sigui de nit. El que sempre està preparat és el que pot esperar amb confiança els esdeveniments, la confiança que dóna el sentir-nos estimats per aquell que és llum i ve a trobar-nos.

Esperem veritablement a algú?

O fem veure que esperem per què és el que toca?

Què trobarà Jesús en nosaltres durant aquest Advent? I els altres?

Volem mantenir-nos desperts i vetllant,
perquè ens portes la llum més clara,
la pau més profunda
i l’alegria més veritable.
Vine, Senyor Jesús!
VINE, SENYOR JESÚS!

Desperts a Mitjanit

A qualsevol treball pel Regne, tenim l’assignatura pendent de discernir quan toca estar actius i diligents en les tasques, i quan pacients i passius; quan és temps d’estar presents i quan els altres ens agrairien que sortíssim del mig; quan la situació requereix estar vigilants i intervenir, i quan l’únic que podem fer és “posar-nos a dormir”; quan toca analitzar i detectar causes i quan encaixar incapacitats i ignoràncies, i reconèixer que no ho sabem tot i que hi ha molts “per quès i coms” que se’ns escapen. Per aprovar aquesta assignatura, hauríem de fer el que estigui en les nostres mans, i després quedar-nos tranquils, sabent que el procés que Déu mateix ha posat en marxa, farà que la llavor continuï creixent durant tota la nit, mentre nosaltres dormim.

Dolores Aleixandre, rscj

La entrada VIURE A FONS | CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-a-i-diumenge-dadvent/feed/ 0
ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-a-i-diumenge-dadvent/ http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-a-i-diumenge-dadvent/#respond Sun, 20 Nov 2022 23:00:03 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64324 Mt 24,37-44

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXXV Diumenge de durant l’ any Cicle C (Mt 24,37-44)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

 1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Mt 24,37-44)

En aquell temps, deia Jesús als seus deixebles: «Quan vindrà el Fill de l’home passarà com en temps de Noè. Els dies abans del diluvi tothom continuava menjant i bevent i casant-se, fins que Noè hagué entrat a l’arca. No s’havien adonat de res quan els sorprengué el diluvi i se’ls endugué tots. Igual passarà en l’adveniment del Fill de l’home. Si hi hagués llavors dos homes plegats al camp, potser l’un fóra pres i l’altre deixat; si hi hagués dues dones molent plegades, potser l’una fóra presa i l’altra deixada. Vetlleu, doncs, perquè no sabeu quin dia vindrà el vostre Senyor. Estigueu-ne segurs: si el cap de casa hagués previst l’hora de la nit que el lladre vindria, no s’hauria adormit ni hauria permès que li entressin a casa. Estigueu a punt també vosaltres, que el Fill de l’home vindrà a l’hora menys pensada.»

Comentaris:

El text és el final de la primera part de l’discurs escatològic (24,3-44) i té dues parts:

 1. a) vv. 37-41: la comparació amb els dies de Noè, en què Jesús utilitza un altre element de l’AT (la vinguda de l’Fill de l’home, que apareix en Dn 7,13): paral·lelisme en la vida quotidiana, però diferència en el que està per arribar!
 2. b) vv. 42-44: la segona part té una crida a la vigilància (v. 42), una petita comparació (v. 43) i una aplicació que inverteix la comparació anterior (v. 44).

La relació establerta entre ‘la vinguda de el Fill de l’home’ (vv. 37.39) i ‘ve vostre Senyor-ve el Fill de l’Home’ (vv. 42.44) deixa com a cor de el text escenes de vida quotidiana en el moment de la parusia. Enfront a tots els arrossegats pel diluvi, aquí un / a és pres i un altre / a és deixat. S’eixampla la salvació però no s’evita el judici.

 1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

«Vetlleu “Estigueu a punt”, és la recomanació de Jesús»

 » Viure en esperança i despertant l’esperança»       

 • “T’ espero”.
 • ”Estic en camí”
 1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

Avui comencem a caminar cap el Nadal.

Sigues Tu el mestre que ens ensenyi a transitar

per les sendes d’humilitat i a acollir

tots amb un mateixa somriure.

Ensenya’ns a descobrir l’important del Nadal.

 1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

 1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

 1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2022 Ed. CCS

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE A – I DIUMENGE D’ADVENT se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-a-i-diumenge-dadvent/feed/ 0
ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/ http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/#respond Sun, 13 Nov 2022 23:00:50 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64304 Lc 23, 35-43

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXXIV Diumenge de durant l’any Cicle C (Lc 23, 35-43)

 

 

PREGÀRIA

 

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;

creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.

Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,

i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.

Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit

perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill

a través de la Paraula que ara escoltarem.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

 1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (Lc 23, 35-43)

En aquell temps, les autoritats es reien de Jesús clavat en creu i deien: «Ell, que en salvava d’altres, que se salvi ell mateix, si és el Messies de Déu, l’Elegit.» Els soldats també se’n burlaven: tot oferint-li vinagre, li deien: «Si ets el rei dels jueus, salva’t tu mateix.» Sobre d’ell hi havia un rètol que deia: «El rei dels jueus.» Un dels criminals penjats a la creu també li deia insultant-lo: «No ets el Messies? Salva’t a tu mateix i a nosaltres.» Però l’altre, renyant-lo, li respongué: «Tu, que estàs sofrint la mateixa pena, tampoc no tens temor de Déu? I nosaltres ens ho mereixíem, perquè estem sofrint el càstig que ens correspon pel que hem fet, però aquest no ha fet res de mal.» I deia: «Jesús, recordeu-vos de mi, quan arribeu al vostre Regne.» Jesús li respongué: «T’ho dic amb tota veritat: Avui seràs amb mi al paradís.»

Comentaris:

L’evangeli d’avui està format per dos petits relats d’estructura simètrica.

La primera perícopa (vv. 35-38) presenta la successiva intervenció dels personatges de sota. Jesús està a la creu, envoltat d’altres dos crucificats. El poble simplement mira; els magistrats fan ganyotes; els soldats es burlen. L’hostilitat va «in crescendo». La unitat culmina amb el rètol de la creu, que exposa la causa de la seva execució.

A la segona perícopa (vv. 39-43) intervenen els personatges de dalt: paraules d’un dels malfactors Jesús, en línia amb els anteriors; la resposta de l’altre malfactor; les paraules d’aquest Jesús (finalment, despullat de tot títol, amb el seu «simple» nom); la resposta de Jesús.

El text presenta l’obsessió dels personatges perquè Jesús se salvi en aquestes condicions, el que ens planteja el tema -res fàcil- de la manera sobre com Déu salva, hi ha més acumula nombrosos títols cristològics precisament en el moment en què menys es poden reconèixer en un crucificat.

 1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

«Vivim la nostra relació amb Déu com a deixebles dòcils o volem marcar-li el pas, conscient o inconscientment?»

«Jesús és rei però està clavat a la creu. Estranya manera d’exercir la seva reialesa. ¿Contradicció en termes, o més aviat secrets ocults que cal desvetllar? «”

 • «Perdona’m Senyor «
 • «Se que m’ estimes»
 1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Gràcies Senyor,

Per anunciar la vida i el perdó fins a l’últim moment:

«Avui seràs amb mi al paradís».

Gràcies, perquè més enllà, dels teus sofriments,

vas ser capaç de mirar el sofriment de qui

gemegava al teu costat i pronunciar paraules de consol.

 1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

 1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

 1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m’has revelat amb aquesta Paraula.

Ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill Jesús

i fes-me dòcil a l’acció de l’Esperit en la meva vida.

 

Font (Pregària): Evangelio al dia Ed. CCS

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/feed/ 0
VIURE A FONS | CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/ http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/#respond Sun, 13 Nov 2022 23:00:50 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64293 LC 23.35-43

La entrada VIURE A FONS | CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

LC 23.35-43

En aquell temps, les autoritats es reien de Jesús clavat en creu i deien: «Ell, que en salvava d’altres, que se salvi ell mateix, si és el Messies de Déu, l’Elegit.» Els soldats també se’n burlaven: tot oferint-li vinagre, li deien: «Si ets el rei dels jueus, salva’t tu mateix.» Sobre d’ell hi havia un rètol que deia: «El rei dels jueus.» Un dels criminals penjats a la creu també li deia insultant-lo: «No ets el Messies? Salva’t a tu mateix i a nosaltres.» Però l’altre, renyant-lo, li respongué: «Tu, que estàs sofrint la mateixa pena, tampoc no tens temor de Déu? I nosaltres ens ho mereixíem, perquè estem sofrint el càstig que ens correspon pel que hem fet, però aquest no ha fet res de mal.» I deia: «Jesús, recordeu-vos de mi, quan arribeu al vostre Regne.» Jesús li respongué: «T’ho dic amb tota veritat: Avui seràs amb mi al paradís.»

«El teu Regne és VIDA, El teu regne és VERITAT,
El teu Regne és JUSTÍCIA, El teu Regne és PAU…
El teu Regne és GRACIA, El teu Regne és AMOR,
VINGUI A NOSALTRES EL TEU REGNE, SENYOR».

Els caps dels jueus han col·locat a Crist entre dos malfactors com a símbol del seu lloc des que es va decidir a portar sobre sí els nostres pecats.
Els dos ajusticiats miren i parlen amb aquell que ha vingut a compartir la seva sort i a morir amb ells.
També a cadascú, avui, Jesús ens diu: “T’asseguro que avui estaràs amb mi en el paradís”

No sona excessivament “contra-cultural” l’opció de Jesús?

Com ressona en la teva vida de deixeble la invitació d’estar amb Ell per sempre, ja des d’avui?

Salm a la recerca de llibertat

Salva’ns, Senyor, que s’acaba la lleialtat,
que desapareix la sinceritat entre els homes:
no fan mes que mentir-se els uns als altres,
les seves paraules són enganyoses i afalagadores,
parlen amb segones intencions en el seu cor.

Els seus diaris estan plens de mentides,
i serveixen als interessos d’uns pocs.
Ens atordeixen amb els anuncis dels seus productes,
i ofereixen la felicitat que no poden donar.

En la llengua tenen posada la seva valentia.
Confien als seus llavis i volen esclavitzar-nos.

Però Tu, Senyor, has vist l’opressió de l’humil,
i sents el lament del pobre sense defensa.

Aixeca’t i allibera’ns de les seves cadenes,
no deixis que ens enganyin els seus anuncis i promeses.
Les teves paraules sí que són paraules autèntiques,
com a argent net i refinat.

Tu ens guardaràs, Senyor,
ens alliberaràs sempre d’aquesta gent,
d’aquells que només busquen el seu interès,
dels que han fet de la paraula l’art d’enganyar als seus iguals.

La fórmula

Anthony de Mello

Un místic va tornar del desert. I la gent li va preguntar ansiosa: «Explica’ns com és Déu?»
Però com s’ho podia manegar per a expressar amb paraules allò que havia experimentat en el fons del seu cor? És que es pot fer conèixer la veritat amb paraules?

Finalment se li va acudir una fórmula -encara que inexacta i insuficient-, tot confiant que algú d’ells la pogués experimentar i pogués sentir tot el que ell havia viscut.
I així va ser com van aprendre la fórmula i la van convertir en un text sagrat. I la van imposar a tots com si es tractés d’un dogma.

Després la van arribar a difondre per d’altres països estrangers.

I, finalment, alguns van arribar a donar la seva vida per ella.

 

El místic es va quedar ben trist en veure com havien manipulat i desvirtuat la seva experiència. Potser hagués estat millor no dir res!

r que no hubiera dicho nada.

La entrada VIURE A FONS | CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/viure-a-fons-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/feed/ 0
EPI | CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY http://www.salesians.cat/epi-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/ http://www.salesians.cat/epi-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/#respond Sun, 13 Nov 2022 23:00:23 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64299 LC 23,35-43

La entrada EPI | CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Evangeli LC 23,35-43

Narrador: Avui és la festa de Crist Rei de l’Univers. És la història d’un rei que va morir crucificat. Un rei que no s’assembla en res als reis de la terra. Parla d’un rei crucificat i d’un regne molt diferent als regnes d’aquest món. Recordem el moment:

Quan hagueren crucificat Jesús, les autoritats i el poble es burlaven d’ell, dient:

Autoritats 1: A altres ha salvat, doncs que se salvi a ell també si de debò és el Messies de Déu.

Autoritats 2: Això és, que se salvi a ell si és el Messies de Déu, l’Elegit.

Narrador: Es burlaven també d’ell els soldats, oferint-li vinagre, li deien:

Nens: Si ets tu el rei dels jueus, salva’t a tu mateix.

Narrador: Hi havia a la part de dalt de la Creu un rètol escrit en grec, que deia: «AQUEST ÉS EL REI DEL JUEUS».

Un dels criminals penjats a la creu l’insultava dient:

Malfactor 1: No ets el Messies? Salva’t a tu mateix i a nosaltres.

Narrador: Però l’altre malfactor el renyava.

Malfactor 2: Ni tan sols tu, estant aquí, tens por de Déu?

Malfactor 1: Si és Déu… per què l’han condemnat com a nosaltres?

Malfactor 2: La nostra condemna és justa, rebem el que mereixem per tot lo dolent que hem fet, però aquest no ha fet res de dolent.

Narrador: I dirigint-se a Jesús li diu:

Malfactor 2: Jesús, recorda’t de mi quan arribis al teu Regne.

Jesús: T’ho asseguro: avui seràs amb mi al paradís.

Els moments difícils que Jesús va anunciar als seus amics, també els va viure ell, quan el van perseguir les autoritats, el van trair els amics, el van deixar sol, i el van maltractar fins a matar-lo en la creu, condemnat com si fos un malfactor. Quan estava crucificat, alguns li deien amb burla: ‘Si tu ets el rei dels jueus, salva’t a tu mateix! Un dels crucificats amb ell, però, li va dir: Jesús, recorda’t de mi quan arribis al teu Regne. I Jesús li va respondre: Avui seràs amb mi al paradís. T’ho asseguro.

íso. Te lo aseguro.

Sí, ets el meu rei.

No sóc el major dels teus súbdits,

però ets el meu rei.

Des de la meva distància et miro i et sento,

i m’arriba el calor del teu amor per mi,

la pau que em regales, el perdó que aboques,

la vida que m’obre la teva abraçada que envolta

el meu desconcert.

Sí, ets el meu rei, el meu Déu i el meu tot.

 

Juguem

Pinta el dibuix

La entrada EPI | CICLE C – XXXIV DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/epi-cicle-c-xxxiv-diumenge-de-durant-lany/feed/ 0
ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXXIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-c-xxxiii-diumenge-de-durant-lany/ http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-c-xxxiii-diumenge-de-durant-lany/#respond Sun, 06 Nov 2022 23:00:23 +0000 https://www.salesianos.edu/catalan/?p=64288 LC 21,5-19

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXXIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)

XXXIII Diumenge de durant l’Any Cicle C (LC 21,5-19)

 

 

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:

que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;

que ens concedeixi trobar-te en ella;

i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

 1. LLEGEIX…

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text (LC 21,5-19

En aquell temps, alguns parlaven del temple, fent notar les seves pedres magnífiques i les ofrenes que el decoraven. Jesús digué: «Això que veieu, vindran dies que tot serà destruït: no quedarà pedra sobre pedra.» Llavors li preguntaren: «Mestre, quan serà tot això i quin senyal anunciarà que està a punt de succeir?» Jesús respongué: «Estigueu alerta, no us deixeu enganyar, perquè vindran molts que s’apropiaran el meu nom. Diran: «Sóc jo», i també: «Ja arriba el moment.» Deixeu-los estar; no hi aneu, amb ells. I quan sentireu parlar de guerres i de revoltes, no us alarmeu. Això ha de succeir primer, però la fi no vindrà de seguida.» Després els deia: «Una nació prendrà les armes contra una altra, i un regne contra un altre regne. Hi haurà grans terratrèmols, fams i pestes pertot arreu, passaran fets espantosos i apareixeran al cel grans senyals d’amenaça. Però abans de tot això se us enduran detinguts, us perseguiran, us conduiran a les sinagogues o a les presons, us presentaran als tribunals dels reis o als governadors, acusats de portar el meu nom. Serà una ocasió de donar testimoni. Feu el propòsit des d’ara de no preparar-vos la defensa: jo mateix us donaré una eloqüència i una saviesa, i cap dels vostres acusadors no serà capaç de resistir-la o de contradir-la. Sereu traïts fins i tot pels pares, pels germans, parents i amics, en mataran alguns de vosaltres, i sereu odiats de tothom pel fet de portar el meu nom. Però no es perdrà ni un dels vostres cabells. Sofrint amb constància us guanyareu per sempre la vostra vida.»

Comentaris:

El text avança progressivament, creant una tensió narrativa que culmina en el v. 19. Successivament es presenta la situació (vv. 5-7), les paraules referides als impostors (necessitat de discerniment!) (V. 8), la menció a guerres i revolucions (vv. 9-10), la menció a catàstrofes naturals (v. 11). El terme «senyals» es troba al començament i al final d’aquesta primera part del text (vv. 7.11). A la segona part, la massiva presència de pronoms personals de la segona persona plural («us», «vosaltres», «el vostre») (una fortíssima interpel·lació del text), Jesús parla de la persecució dels deixebles (vv. 12- 13), la reacció deguda dels mateixos (vv. 14-15) i una altra persecució més «familiar» (!) (vv. 16-17) i les paraules d’assistència (vv. 18-19 ). L’expressió «per causa del meu nom» (vv. 12.17) s’obre i pràcticament tanca aquesta segona part. «Testimoni» i «perseverança» ocupen llocs clau.

 1. MEDITA…

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

«Perseverar» en fidelitat a Jesús i al seu projecte»

» El deixeble està cridat a compartir amb ell la missió (testimoni!) I el destí»         

 • “Crec en Tu”.
 • ”Et segueixo”
 1. COMTEMPLA I PREGA…

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

ajudeu-me a ser testimoni de l’esperança

que prové de creure en Tu.

Que la meva vida sigui com una llum per il·luminar

les foscors de l’existència.

 1. ACTUA…

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

 1. COMPARTEIX…

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

 1. DÓNA GRÀCIES…

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

 

Vine, Esperit Sant,

il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,

conèixer més Jesús

i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.

 

Font Pregaria: Evangeli al dia 2019 Ed. CCS

La entrada ESTUDI DE LA PARAULA| CICLE C – XXXIII DIUMENGE DE DURANT L’ANY se publicó primero en Salesians SMX.

]]>
http://www.salesians.cat/estudi-de-la-paraula-cicle-c-xxxiii-diumenge-de-durant-lany/feed/ 0